Direct contact? Bel: +31 (0)88 06 06 100

Home > Blog > Indrukwekkend: Koffiereis Ethiopië naar de abso...

Indrukwekkend: Koffiereis Ethiopië naar de absolute oorsprong van koffie.

Indrukwekkend: Koffiereis Ethiopië naar de absolute oorsprong van koffie.

Marcel en Klaas zijn afgelopen maand in Ethiopië geweest om de absolute oorsprong van koffie te beleven. Omdat dit zo indrukwekkend dit was heeft Marcel een reisverslag bijgehouden. Lees hieronder alles over deze indrukwekkende koffiereis.

CoffeeClick gaat op reis naar de absolute “Must See” in koffieland. Te weten, de oorsprong van de koffie en de oudste bestaande wilde koffieplant. We nemen je mee naar Ethiopië. Via Addis Ababa maken wij de ongelooflijk indrukwekkende reis naar de “Mother Coffee Tree”. De oudste nog bloeiende koffieboom in het oeroude Manrika. Hét oeroude koffiebos van Ethiopië in de Kaffa-Regio. Dichter bij de oorsprong van ons aller heerlijke koffie kun je niet komen! Wij zijn benieuwd en nemen je mee op reis!

Proefsessie & koffieplantage in Jimma:

De eerste ochtend in Addis Ababa worden we, na een duik in het enerverende lokale nachtleven, opgehaald en per taxi naar het vliegveld gebracht voor vertrek met de vlucht van 10:05 uur naar Jimma: één van de beroemde koffiesteden in Ethiopië. We zijn uitgenodigd voor een proefsessie bij de lokale handelsautoriteit van Jimma. De koffieplantage met de prachtige naam “Diamond Enterprise PLC” is ons reisdoel en de eigenaresse ontvangt ons na een twee uur durende autotrip door het adembenemende binnenland. Dehab Mesfin heet ons welkom op haar landgoed alwaar we direct worden geconfronteerd met de eeuwenoude gebruiken van de Afrikaanse koffiecultuur. Zij vertelt ons alles over de geschiedenis van het gebied en de betekenis en het gebruik van honing en kruiden in de lokale koffieproductie. In de middag bezoeken we haar koffieplantage (originele Kaffa-koffie) midden in de ongerepte jungle en worden we getrakteerd op een traditionele cupping sessie. Vooral bijzonder om te aanschouwen hoe hier zonder professionele gereedschappen de koffie wordt bereid en met puur handwerk een heerlijke koffie wordt gepresenteerd! We genieten volop van de prachtige omgeving met kleuren en geuren die je alleen hier, diep in donker Afrika tegenkomt. Als het middaguur nadert horen we van onze gidsen dat het vroeg donker wordt door een tegenvallend weerbericht dat veel onweer voorspelt. Omdat we nog een aardige rit te gaan hebben naar de volgende stad, krijgen we het advies om niet al te laat te vertrekken. Richting Bonga gaan we over onverharde wegen en langs tal van schilderachtige nederzettingen. Bonga is Afrika op zijn puurst en ligt in het hart van het Kaffa-gebied...

Het verhaal over koffie en de oorsprong van Arabica: Het Bonga-bosreservaat:

Bonga is een plaatsnaam die je zelden tegenkomt als je Ethiopië bezoekt. Deze stad verdient echter een betere bekendheid met haar prachtige natuur en de smeltkroes aan gebruiken en geloofsovertuigingen. Puur Afrika met een centraal marktplein waar de moskee en kerk gebroederlijk samen in het straatbeeld passen. De centrale markt is niets meer dan een weiland vol zelfgemaakte houten tentjes waarop handelswaar uitgestald staat. Mens en dier lopen hier gezamenlijk rond in een vooral aanstekelijke harmonie. Tegenwoordig ligt dit kleine stadje diep weggestopt in het zuidwesten van Ethiopië. Rustig gelegen in de ongerepte subtropische nevelwouden vol met koffiebomen, wilde honingculturen, natuurwonderen en vooral veel dieren in het wild. Het Bonga-bosreservaat, dat zo'n 500 vierkante kilometer beslaat, is één van de laatst overgebleven subtropische vochtige bossen van enige significante omvang in Ethiopië. De hoogte hier is perfect voor koffie, die het beste groeit tussen 900 en 1800 meter (2.950 tot 5.900 voet). De schaduw van bomen zorgt ervoor dat de bonen langzamer groeien en daardoor dichter en smaakvoller worden. Het houdt ook de koffiestruiken korter, zodat de bessen gemakkelijker door de lokale bevolking te plukken zijn. Bonga zou volgens de overlevering de geboorteplaats zijn van Arabica-koffie.  Ondanks de florerende wereldmarkt van deze voor ons zo belangrijke cafeïne-houdende drank, is deze miljardenindustrie voorbij gegaan aan Bonga. Bizar maar waar. De term koffie is afgeleid van Kaffa, de oude naam voor het deel van de huidige zuidwestelijk gelegen landbouwgebieden en van de staat waarin Bonga ligt. Tijdens de vroege ochtend in Bonga vind je de hellingen van de stad gehuld in laaggelegen wolken, veroorzaakt door het karakteristieke hoge vochtgehalte van de lucht. Onze gids brengt ons vandaag naar het hart van de oorsprong van de koffie; naar het episch koffiecentrum van Ethiopië, zelfs van de wereld.  Diep in de Afrikaanse jungle liggen de in het wild groeiende koffieplanten, verstopt tussen uitgestrekte tropische bossen die zijn gelegen op talrijke bergtoppen met de zo typerende kloven en rivieren. Dit is de plek waar koffie en Kaldi, de wereldberoemde geitenhoeder, oorspronkelijk vandaan komen. Het verhaal gaat dat ergens rond de zesde eeuw in deze bossen in de buurt van Bonga, een geitenhoeder genaamd Kaldi zijn dieren vrolijk zag worden na het eten van rode bessen van een struik die hij nog nooit eerder had gezien. Kaldi probeerde de bessen zelf en de koffieboon werd ontdekt. En wij gaan veertienhonderd jaar na dato naar deze, voor koffiekenners, zeer bijzondere en vooral interessante stek!

We brengen de nacht door in een vooral simpele Bed & Breakfast waar stromend water, door geweldige schaarste, niet tot de standaard uitrusting behoort. Je doucht hier door een kan water over je hoofd te gieten, nadat je eerst om vijf uur ’s ochtends bent gewekt door de Imam van de plaatselijke moskee, die het ochtendgebed over de verlaten straten laat zingen. Na een simpel ontbijt met verse, zeer sterke lokale Arabica-koffie, brengen we deze ochtend een bezoek aan ons hoofddoel van deze reis: het Mankira bos.  Een puur bedevaartsoord voor koffie-sympathisanten van over de hele wereld. Hier vind je de oudste wilde koffieboom ter wereld. Deze uit de kluiten gewassen koffieplant staat al meer dan 450 jaar(!) midden in de jungle van Kaffa.  Na een door lokale dorpelingen begeleide wandeling van enkele uren door het ondoordringbare oerwoud waar dieren als wilde leeuwen, bavianen, nijlpaarden, zebra’s en vossen rondzwerven, zien we haar staan... Fier tussen de wilde bomen, op de steile berghelling, staat de oudste koffieboom ter wereld. Door de plaatselijke inboorling ook wel “Mother Coffee Tree” genoemd. Het is uiteindelijk ons ultieme reisdoel: een koffieboom van ruim 6 meter hoog met een stam van ongeveer 30 cm doorsnede. Ongelooflijk dat hier zovelen naartoe reizen om de absolute oorsprong van koffie te beleven.

Sensatie Pur Sang. 

Ontdek CoffeeClick