Direct contact? Bel: +31 (0)88 06 06 100

Home > Blog > Waar vindt koffie zijn oorsprong?

Waar vindt koffie zijn oorsprong?

Waar vindt koffie zijn oorsprong?

Laten we beginnen met een groot fabel in koffieland. Er is een groot misverstand wat we nu de wereld uit gaan helpen, koffie komt namelijk niet uit Italië. Door velen wordt gedacht dat koffie zijn oorsprong vindt in Italië echter, niets is minder waar. Het is zelfs zo dat er geen enkele koffieplantage te vinden is in Italië, de Italianen hebben daarentegen wel de koffiecultuur zoals wij het nu kennen gevormd.

De koffieplant groeit om exact te zijn tussen de Steenbok- en Kreeftskeerkring. Dit is een kleine cirkel parallel rond de aarde, de keerkringen geven de maximale afstand tussen de zon en de evenaar aan, tevens is de keerkring de splitsing tussen de zomer en winter op de halfronden van onze aarde.

Koffie werd waarschijnlijk in het koninkrijk Kaffa (nu Ethiopië) door de mens ontdekt. De koffieboon werd daar Buna, bunn of bunchum genoemd.

Over de ontdekking van koffie bestaan tevens meerdere legenden, van herders en geleerden tot geestelijken die de boon hebben ontdekt. Het feit is dat het handelen in en het drinken van koffie groot is geworden door de Arabische wereld. De VOC bracht pas later in de 17e eeuw de koffie ook naar Java, Sri Lanka en Zuid-Amerika, waar de koffiecultuur van start ging in 1658. Zodoende verspreidde de productie zich snel over de meeste tropische gebieden. Wij, de Nederlanders waren naar verluidt ook de eerste handelaren die koffie op grote schaal naar Europa brachten.

Het mooie Amsterdam is volgens de verhalen zo het eerste belangrijke internationale koffiehandelscentrum geworden. Later in de 18e eeuw wist een Fransman de koffieplant naar de Caraïben te smokkelen, vervolgens is het ook naar Brazilië gesmokkeld. Brazilië is hierna uitgegroeid tot de grootste koffieproducent van de wereld. Wegens de grote aantallen koffie is de prijs enorm gedaald, hierdoor is koffie van een elite drank verandert naar een drank voor de hele bevolking. Sindsdien zijn de grootste koffieproducerende landen Brazilië, Vietnam, Indonesië, Colombia en India.

Nu iedereen weer volledig is bijgeschoold met betrekking tot de oorsprong van koffie, kunnen we door met de volgende stap in de mooie wereld van koffie, lees verder over het groeiproces van de koffieboon.

Ontdek CoffeeClick