Waar komt koffie eigenlijk vandaan?

Nieuws 19 juni 2020 Nick Murauer

De oorsprong..

Het land van cultuur, goed eten, een rijke geschiedenis en koffie…. Italië! Of toch niet? Het product “koffie” wordt vaak geassocieerd met dit prachtige land.  Dit is mede veroorzaakt door de benamingen van de verschillende koffiedranken. Zo noemen Italianen hun favoriete drank ‘Caffé espresso’. Varianten hierop zijn de doppio, een dubbele hoeveelheid, de lungo, met net iets meer water, de macchiato met een scheutje gewone melk, caffelatte is onze koffie verkeerd en natuurlijk de cappuccino met luchtige melkschuim.

Maar waar komt het dan wel vandaan?…

In tegenstelling tot deze aannames, ligt de oorsprong van dit populaire product aan de andere kant van de wereld. De oorsprong gaat terug naar de elfde eeuw, wanneer koffie voor het eerst vanuit Ethiopië naar Arabië wordt geïmporteerd. En wij denken dat we namens menig koffieliefhebber spreken wanneer wij zeggen.. bedankt! 🙂

Na de ontdekking van de koffiebes is de productie ervan uitgebreid naar menig land. De meest bekende hiervan zijn Colombia, Indonesië, Vietnam en ga zo maar door.. Maar welk land is de grootste producent? Met een grote voorsprong is dat Brazilië. Brazilië is verantwoordelijk voor ongeveer een derde van de wereldwijde koffieproductie! Hierna volgen Colombia, die vooral milde koffiesoorten produceert en Indonesië, ‘s werelds grootste producent van Robusta koffiebonen.

…En waar drinken de mensen de meeste koffie? 

Maar… Zijn de grootste producenten ook de grootste drinkers? Nee dat zeker niet!
Wat blijkt? Onze noorderburen.. Die drinken pas koffie! Finland voert de top 3 aan met een gemiddelde van 12 kg koffie per persoon per jaar! Hierna volgen Noorwegen (9,9 kg) en Ijsland (9 kg). Maar Nederland mogen we ook zeker niet onderschatten. Met een gemiddelde van 8,4 kg koffie per persoon staan wij op de 5e plek. Gemiddeld in Nederland drinken wij zo’n 3,4 koppen koffie per dag. Op het werk, bij verenigingen, op stations, tankstations en ga zo maar door. Om op te warmen of wakker te worden, of gewoon om even gezellig bij te praten. Koffie is niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven en wordt overal gedronken, in vele verschillende varianten. Ben jij klaar om de koffievoorziening bij jou op het werk of de vereniging naar een hoger niveau te tillen? Kies voor het all-in koffieconcept van CoffeeClick en geniet..