Hoe belangrijk is water voor een heerlijke kop koffie?

Nieuws 27 mei 2020 Nick Murauer

Hoe belangrijk is water voor een heerlijke kop koffie?

Het is hét koffie ingrediënt dat vaak wordt vergeten. Water. Wat veel mensen niet weten is dat een kop koffie voor 98% bestaat uit water. Voor een espresso ligt dit percentage iets lager, rond de 90%. Toch wordt de kwaliteit van water vaak vergeten wanneer mensen praten over koffie.

Misschien herken je de volgende situatie wel. Je zit in Italië op een zonovergoten terras, in een gezellig, klein straatje. En wat drink je daar? Een overheerlijke espresso. Deze is zó lekker dat je de volgende dag teruggaat. En die dag daarna. En aan het einde van de vakantie besluit je dat jij deze koffie thuis ook wil drinken. Bij dit leuke tentje koop jij een zak koffiebonen, of misschien wel 2. Blij als een kind met een snoep lolly keer jij terug naar huis om daar te genieten van jouw heerlijke, Italiaanse espresso. Maar wat blijkt? De smaak is niet hetzelfde als op dat terras. Hoe kan dat? Dat wordt onder andere veroorzaakt door het verschil in waterkwaliteit. 

Verschil in waterkwaliteit

De kwaliteit van water verschilt heel erg tussen landen, en zelfs plaatsen. Dat heeft vooral te maken met de waterhardheid. Dat water in Nederland overal drinkbaar is, betekent niet dat het water overal hetzelfde is. Water dat gebruikt wordt voor het zetten van koffie moet het juiste mineraalgehalte hebben. Dat is niet vanzelfsprekend. De juiste mineraal verhouding krijg je met een waterfilter. Water moet daarnaast helder van kleur en geurloos zijn om de kwaliteit van je koffie te kunnen waarborgen. 

Is water dan alleen belangrijk voor het zetten een kop koffie? Nee zeker niet! Het is tevens goed om een glaasje water te nemen vóór dat je begint aan je kop koffie. Beginnen met een glaasje water zorgt ervoor dat de smaken in je mond worden geneutraliseerd waardoor je de koffie nog beter kunt proeven! 

Wat is belangrijk?

Dus wil jij nou thuis genieten van heerlijke verse bonenkoffie? Dan zijn de volgende dingen heel belangrijk;

  • Zorg voor vers gebrande koffiebonen. 
  • Zorg dat jouw machine is aangesloten op een waterleiding, en dat het water vers gefilterd is. 
  • Drink vooraf een glaasje water voor smaak neutralisatie.
  • Zet de koffie in jouw favoriete kopje en geniet! 

Pssst…

Wil je nou altijd kunnen genieten van vers, koud gefilterd water? En altijd zeker zijn van heerlijke koffie op het werk of de vereniging?  Neem dan eens een kijkje op deze pagina. CoffeeClick heeft namelijk de ION water cooler in haar assortiment. Water cooler? Ja, inderdaad! Deze voorziet jou en je collega’s of bezoekers van onbeperkt heerlijk vers gefilterd water. En of je dat het liefst drinkt op kamertemperatuur, gekoeld, heet óf bruisend, de ION heeft het allemaal! Of vergelijk producten waarmee water kan worden gefilterd. Op ieder moment van de dag.