Het brandproces

Blog 3 januari 2019 Nick Murauer

Nadat de bonen zijn verwerkt en afgeleverd bij de branderij, kunnen we ons gaan verdiepen in het brandproces. Het branden is een proces waarbij de koffie op verschillende manieren veranderd. Zo verdampt onder andere het resterende vocht wat in de boon zit en zwelt de boon tot dubbele grootte op door de waterdamp en brandingsgassen. De boon wordt echter ook lichter van gewicht. Door de zogeheten “inbrand” verliest de koffieboon 11 tot 20 procent aan bestanddelen. Ook verandert de kleur van de bonen tijdens het branden aanzienlijk. Hoe drastisch de kleur verandert, hangt weer van de brandtemperatuur-en duur af. Hierdoor zijn sommige gebrande koffiebonen lichter dan andere en heb je verschillende soorten “roasts”. Afhankelijk van de manier waarop de koffiebonen worden verhit en vooral de duur van de verhitting, geven de koffiebonen dus heel verschillende geur- en  smaakstoffen af. Vandaar dat koffiebonen branden een echt vakmanschap is. De timing en manier van branden is van enorm belang voor de aroma’s en het resultaat.

Voordat we verder gaan met de verschillende soorten branding of roasts, is het belangrijk om de soorten brandprocedures door te nemen, want dit kan via twee methoden worden uitgevoerd. 

Contact

De “contact” methode wordt ook wel “koekenpanprincipe” genoemd, bij dit proces worden de koffiebonnen gebrand door een directe aanraking met een verhit oppervlak. Door het directe contact met het verhitte oppervlak worden de bonen dus door aanraking gebrand.

Convectie

Bij de “convectie” methode worden de ongebrande koffiebonen gebrand door een hete luchtapparaat. Bij deze manier worden de bonen blootgesteld aan hete lucht. De convectiemethode verloopt voor de branders sneller dan de “contact” methode. Wanneer de bonen door beide vormen worden gebrand, spreek je van een overwegende convectie. Het is overigens aan de branderij zelf om te kiezen welke methode zij gebruiken.

Kleine hoeveelheden

Bij het branden van kleine hoeveelheden worden tamelijke kleine porties koffie gebrand via de contactmethode of overwegende convectie. Door het kleinschalig branden worden de bonen gelijkmatig verhit, hierdoor ligt de kwaliteit van de bonen een stuk hoger dan bij het grootschalig branden. Om deze redenen kiezen wij dan ook voor een kleinschalige familiebranderij, de kwaliteit van onze melanges moet natuurlijk van de hoogste kwaliteit zijn.

Grote hoeveelheden

Voor de bedrijven die enorme massa’s koffie produceren, worden machines gebruikt die constant aan het branden zijn.  Bij de constante branding bevinden zich constant bonen in de toe- en afvoer, via deze manier kunnen zij enorm grote hoeveelheden koffie branden. Helaas voor de consument komt dit de kwaliteit niet ten goede. De branding is niet gelijkmatig en er is kans op verbranding van de bonen.

Door de branding is de eerst nog rauwe koffieboon verandert van een groene kleur naar een mooi gebrande bruine kleur. Afhankelijk van het soort boon en het doel van de branderij worden er verschillende gradaties in het branden onderscheiden. We kunnen die soorten branding met drie hoofdgroepen uit elkaar houden:

Light roast

Light roasts zijn lichtbruin van kleur en hebben geen olie aan de buitenkant van de boon. Deze licht gebrande bonen hebben een hoge zuurgraad en de meest heldere smaak, wat op zich logisch is. De karakteristieke eigenschappen en aroma’s van een bepaalde soort boon komen het beste naar voren bij een licht gebrande koffie, hierdoor kan je bij een light roast gemakkelijk alle natuurlijke smaken ontdekken. Ben je op zoek naar een koffie met een complexe en fruitige smaak? Grote kans dat je thuis komt met een heerlijke melange van  light roast koffiebonen.

Medium roast

Een prachtig bruingekleurde koffieboon met een volle smaak en heerlijke aroma’s. Voor de meeste koffiedrinkers is dit de ideale roast. De medium roast heeft door de hogere brandingsgraad een zoete smaak, dit komt door de gekarameliseerde suikers en oliën in de boon. De natuurlijke smaak van de boon is nog steeds aanwezig, maar wordt dus aangevuld met een vollere body door het branden.

Dark roast

Uitermate geschikt voor de liefhebbers van een sterke espresso. Door het lange branden op een hogere temperatuur verliest de koffieboon zo goed als al haar oorspronkelijke eigenschappen, maar gelukkig wordt dit opgevuld door de aroma’s van de branding. Na het brandproces is er een heerlijk gebrande koffieboon ontstaan met krachtige aroma’s en een bitterzoete smaak.

Meer over de koffiebonen van CoffeeClick? Klik dan hier