Waar en hoe groeit onze koffie?

Blog 26 oktober 2018 Nick Murauer

WAAR GROEIT KOFFIE?

De koffiebonen groeien aan de Coffea, ofwel de koffieplant in de tropische gebieden rond de evenaar. Alle soorten horen bij de houtachtige planten en kunnen afhankelijk van de soort kruipend, boomvormig, liaanvormig of struikvormig zijn. Zoals je waarschijnlijk al weet, zijn er 2 soorten koffiebonen die het meest gebruikt worden voor onze koffiemelanges. De Arabica en Robusta, twee verschillende soorten planten die andere bonen produceren, er anders uitzien en op andere plekken groeien.

De Coffea Arabica groeit op extreem grote hoogte, de plant groeit namelijk op hoogten tussen de 1000 en 2000 meter. Omdat ze op deze hoogten groeien hebben ze weinig last van parasieten en ziektes, hierdoor hoeft de plant veel minder cafeïne aan te maken dan de Robusta. Het lagere cafeïnegehalte heeft ook invloed op de smaak van de boon, de Arabica is milder van smaak en heeft veel zachte aromatische tonen.

De Coffea Robusta groeit daarentegen op minder grote hoogten, de plant is namelijk minder vatbaar voor parasieten en ziektes door zijn hoge cafeïnegehalte (2,-2,5%). Dat is ongeveer 70% meer dan de Arabica. De Robusta is te herkennen aan zijn kleine en ronde vorm.

Nu we het verschil tussen de Arabica en Robusta hebben gehad, kunnen we weer verder met het groeiproces. De koffieplant begint pas na drie of 4 jaar met het dragen van vruchten. Het leven van een koffieboon begint dan als klein wit bloemetje in groepjes van 2 tot 20 in de bladoksels van de koffieplant.

De bloemknoppen beginnen zich na regenval direct te ontwikkelen en ruim een week later groeit het bloemetje uit naar een mooie groene koffiebes. Vervolgens begint het rijpproces van de bes, de zaden zitten in een pit en groeien bij het rijpen tegen elkaar aan. Doordat de zaden tegen elkaar aan groeien ontstaat de karakteristieke vorm van de koffieboon. Na verloop van tijd verkleurt de koffiebes van groen naar donker rood. Wanneer de bessen rood zijn van kleur, kunnen de bessen worden geplukt.

Benieuwd naar de koffiebonen van CoffeeClick? Klik hier voor meer informatie.