Op reis naar koffieplantage Finca La Laja

Blog 1 juni 2023 Nick Murauer

Onlangs hadden wij met ons bedrijf het genoegen de prachtige koffieplantage Finca La Laja in de Agaete-vallei op het eiland Gran Canaria te bezoeken. Als fervent koffieliefhebbers vonden wij het geweldig om uit eerste hand te zien hoe  koffie op Grand Canaria wordt verbouwd. In dit blog zullen wij onze persoonlijke ervaringen met jullie delen. Dus ga mee op reis naar de prachtige koffieplantages van de Agaete-vallei en ontdek de magie van dit unieke deel van Europa.

Naar de Agaete Vallei rijden is een enerverende ervaring die je niet mag missen. Deze schilderachtige vallei ligt namelijk aan de noordwestkust van het eiland en staat bekend om het weelderige groen, het prachtige uitzicht over de bergen en de typisch Spaanse dorpjes. Terwijl je je een weg baant door het ruige terrein, word je getrakteerd op panoramische vergezichten over de Atlantische Oceaan en het omringende platteland. En dan, na een slordige 70 kilometer gereden te hebben over landweggetjes en hobbelige wegen liggen daar in een van de meest idyllische valleien van Gran Canaria, enkelen van ‘s werelds mooiste koffieplantages.

Deze weelderig groene vallei, met zijn vruchtbare grond en ideale groeiomstandigheden, biedt de perfecte omgeving voor het verbouwen van hoogwaardige koffiebonen. De koffieplantages van Agaete staan bekend om de uitgesproken smaak en aroma, die het resultaat zijn van het unieke klimaat en de teelttechnieken die de plaatselijke boeren toepassen. Een bezoek aan deze plantages is niet alleen een traktatie voor koffieliefhebbers, maar ook een gelegenheid om de schoonheid van de vallei te aanschouwen en te leren over de rijke culturele geschiedenis van de koffieproductie in de regio.

Bij aankomst werden we gelijk begroet door vriendelijk personeel dat ons graag rondleidde op de plantage. We begonnen de rondleiding met een wandeling door de groene glooiende velden met koffieplanten en leerden over de verschillende soorten koffie die op Finca La Laja worden verbouwd. De gepassioneerde werknemers legden uit hoe ze zorgvuldig de beste koffiebonen selecteren en het hele proces van verbouwen, oogsten en verwerken overzien om uiteindelijk de hoogste kwaliteit koffie te garanderen.

We kregen ook de gelegenheid om getuige te zijn van het brandproces en te leren over de verschillende technieken die worden gebruikt om de perfecte branding te bereiken. Het personeel was deskundig en gepassioneerd over koffie, en het was fascinerend om te horen over de verschillende smaakprofielen en aroma’s die kunnen worden bereikt door verschillende brandmethodes.

Natuurlijk is een bezoek aan een koffieplantage niet compleet zonder het proeven van het eindproduct. We werden getrakteerd op een koffieproeverij, waar we verschillende soorten koffie proefden en leerden over de unieke kwaliteiten van elke soort. Het was weer verbazingwekkend om de subtiele verschillen in smaak en aroma te proeven, en het benadrukte echt het belang van het koffiezetproces.

 

Naast de koffiecultuur was ook de plantage zelf, met haar historische gebouwen en typisch Spaanse details en nabijgelegen Spaanse wijngaarden, een prachtige ervaring om te zien… de prachtige natuurlijk, het typisch vulkanische landschap en de gemoedelijke sfeer vormden een broodnodige onderbreking van onze drukke werkschema’s. Het was een geweldige gelegenheid voor teambuilding en binding.

Al met al was onze reis naar Finca La Laja een onvergetelijke ervaring. Het was inspirerend om de toewijding en zorg te zien die gepaard gaan met de productie van hoogwaardige koffie en het was een mooie herinnering aan het belang om een moment te nemen om de fijnere dingen in het leven te waarderen. Als je de kans wilt pakken om een koffieplantage in Europa te bezoeken, raden wij deze ten zeerste aan!