Tijd voor nieuw servies?

Blog 22 juli 2020 Nick Murauer

Hoe zit het met het servies?

We hebben al eerder benoemd dat er verschillende factoren zijn die invloed hebben op de smaak van jouw kopje koffie. Laten we daarom even terug gaan naar het begin… Het is natuurlijk belangrijk dat de bonen die je gebruikt vers gebrand zijn (✓) en je uitsluitend werkt met professionele apparatuur (✓). Daarnaast spreekt het voor zich dat de machines (preventieve) service behoeven om de kwaliteit van de koffie te kunnen garanderen (✓). 

Bovenstaande is waarschijnlijk niet nieuw voor je. Tenminste, dat hopen we. Wat veel mensen niet weten is dat het servies een belangrijke factor is in de kwaliteit van de koffie én de beleving die mensen erbij hebben. Huh echt? Jazeker! We zullen je uitleggen waarom. 

Smaak wordt in tegenstelling tot wat veel mensen denken niet alleen bepaalt door wat je proeft. Het is de samenkomst van zintuiglijke waarnemingen die jouw smaak bepaalt. Dus logischerwijs begint dat voorafgaand aan het proeven met het zien en voelen van het servies. Zo is het bewezen dat bruin servies doet denken dat de koffie sterker van smaak is en zou in rood servies de koffie minder sterk zijn. Blauw en geel servies worden vooral geassocieerd met zachte en zoetere smaken. Ook is de dikte van het porselein van invloed op jouw smaak. De meningen over welke dikte het beste ‘smaakt’ zijn verschillend. Om erachter te komen wat jij het lekkerste vindt, kan je natuurlijk altijd even testen…

Voor de kwaliteit van koffie is het soort servies ook zeker van belang. Zo hebben het materiaal en de vorm van het kopje invloed op de aroma’s die de koffie afgeeft. In een kleiner kopje zonder hoeken zullen de aroma’s van de koffie het beste bewaard blijven. Daarnaast kan het kopje invloed hebben op de smaak en de temperatuur van de koffie. In een hoogwaardig porseleinen kopje blijft jouw koffie langer op temperatuur dan in een kopje van simpel aardewerk. Wil je koffie drinken met de hoogst mogelijke temperatuur? Gebruik dan een kartonnen koffiebeker, in tegenstelling tot wat veel mensen denken blijft hierin de temperatuur ontzettend lang op niveau!

Het uiterlijk en het materiaal van het servies mag er dan invloed op hebben, maar smaak blijft altijd subjectief. Vraag 10 personen om hun mening over een kopje koffie en alle 10 meningen zullen verschillen. Ons advies? Kies servies dat jij mooi vindt en waaruit jij koffie lekker vindt smaken, dan zit je vrijwel altijd goed! 🙂