CoffeeClick quest Cuba

Blog 19 maart 2020 Nick Murauer

Onze Quest gaat deze keer naar Havana. De hoofdstad van Cuba is bij iedereen bekend van liedjes, documentaires en films. En dan sta je er ineens zélf. Havana pakt je direct met haar felgekleurde oldtimers, balkons vol wapperende was, prachtige “Parijse” gebouwen en de pleinen en straten in het oude gedeelte van de stad, Havana Vieja. Het oude gebouw “El Capitolio” doet denken aan het Witte Huis. Onze taxichauffeur met sombrero vervoerd ons door de stad in een oldtimer Chevy uit 1953. In de chique wijk Miramar bezoeken we de beroemde Plaza de Revolución, waar Fidel Castro zijn urenlange speeches hield. Na een verblijf van twee dagen in deze prachtige Ciudad reizen wij af naar de Zuidkant van Cuba, waar wij de Cubita Coffee gaan ontdekken.

Trinidad is een kleurrijk dorp aan de zuidkant van dit langgerekte prachtige eiland. De vriendelijke bewoners, het prachtige bergachtige landschap en de oude vervallen klinkerstraten vallen direct op. Paard en wagen zijn hier het aangewezen vervoersmiddel en fietstaxi’s rijden af- en aan. Met dit vervoersmiddel en onder begeleiding van een gids ontdekken wij het Trinidad van 1885. Bezienswaardigheden die wij bezoeken zijn rangeerterreinen met locomotieven en nog in gebruik zijnde treinstellen uit de tijd van de Cowboys, een oude pottenbakkerij, een vooroorlogse kroeg volop Mochito’s en de oude markt waar inwoners en boeren hun verkoopwaren aanprijzen.
Wij verblijven in een Cubaanse Bed & Breakfast die ons een kijkje geeft in het leven van een echt Cubaans gezin, om de volgende dag per Russische troepentransport-vrachtwagen te vertrekken naar Topes de Collantes. Dit is een natuurlijk landschap in het Guamuhaya gebergt dat door de regering wordt beschermd. Dit is de plek waar wij op zoek gaan naar de koffieplantages die al eeuwenlang de originele Cubaanse koffieplanten herbergen.

Het product koffie heeft een hele weg afgelegd voordat dit zijn oorsprong von d in Cuba in 1748. Deze route wordt de “Ruta del café por el Mundo” genoemd en begint in het verre Abessinië, dat nu Ethiopië is. Hierna wordt de reis vervolgd naar Jemen, Turkije, Frankrijk en vervolgens per Galjoen over de Oceaan naar Martinique, Suriname en uiteindelijk naar Cuba. Volgens sommige historici is de koffie via de Spanjaarden in Cuba terecht gekomen, maar dit is een discussie die volgens ons nooit zal worden opgehelderd….

Cuba, ook wel de parel van de Cariben genoemd, produceert haar vier belangrijkste producten volledig autonoom. De belangrijkste producten die het land produceert, ook wel “Los Ultimos” genoemd, zijn: rum, tabak, suiker, en …. de Cubaanse koffie!

De originele Cubita heeft een wat bittere smaak en ontketend vele herkenbare smaakmakers zoals aarde, steen, hout, vanille en suikers. De lange hellingen vol bosrijke plantages met koffieplanten en de eeuwenoude bosbomen hebben de harten van vele koffiekenners van over de hele wereld al sneller doen kloppen.

Wij drinken de Cubita op originele wijze: via De Colador, een koffiefilter gemaakt van een oude doek. De Cubaan haalt natuurlijk drinkwater bij de waterval in het rivierrijke gebergte en kookt dit samen met ruwe suiker in een oude kan. Dit wordt vervolgens in de met gemalen koffie gevulde Colador gegoten. Een iets andere beleving dan een kopje koffie uit een van onze professionele koffiemachines.. Na een doorlooptijd van ruim twee minuten genieten wij van een verbluffend eindproduct dat de reis naar dit prachtige eiland in één keer goedmaakt!

De Colador is in het dagelijks gebruik van de Cubaan vervangen door de “Cafetera”, een Italiaanse uitvinding. Deze nieuwe manier van koffiezetten is na zijn introductie in 1933 omarmd door de Cubanen en niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. De Cubaanse koffie kent geen schuim zoals espresso of een crema van een Lungo. De smaak is veel sterker dan die van onze koffie en bevat ook geen melk. Suiker wordt aan deze koffie niet toegevoegd na het zetten omdat dit tijdens het zetten al gebeurt. Dit maakt de Cubaanse koffie uniek.

De Cubita koffie importeren naar Nederland en aanbieden via ons unieke koffieconcept blijft helaas een utopie. De uitdaging is en blijft het nog sterk communistische regime dat Cuba regeert. We zullen eerst de Amerikaanse president Trump moeten zien te bewegen hiervoor toestemming te geven, want als je nu zaken doet met Cuba wordt je direct door hem op een zwarte lijst geplaatst en dan is de boycot een feit.. Wellicht dat we dus volgende keer naar Washington moeten reizen voor een unieke blog over (Cubaanse) koffie…..

Wij sluiten deze reis af in Varadero, waar wij genieten van het enige 5-sterren hotel dat Cuba rijk is. We landen op de Bounty-stranden en genieten van heerlijke Cubaanse gerechten en wijnen. Onze mening over Cuba? Een aanrader Pur Sang!