De eindfase

Blog 22 februari 2019 Nick Murauer

Nu het brandproces is voltooid, vindt er een afkoelingsproces plaats. Tijdens dit proces worden de vers gebrande bonen zo snel mogelijk afgekoeld via een koelingsmethode. Wanneer er grote partijen koffie in één keer worden gebrand, wordt er voornamelijk gebruik gemaakt van een afkoelingsproces door middel van koud water. Je begrijpt natuurlijk dat hierdoor de kwaliteit achteruit gaat. Er gaat namelijk een deel van de smaak uit de boon verloren. Daarom wordt er bij vele branderijen gebruik gemaakt van een afkoelingsmethode met koude lucht.

Om de smaak van onze koffiebonen perfect te houden, is het voor ons ook cruciaal om onze koffiebonen uitsluitend met koude lucht af te koelen. Wanneer de bonen zijn afgekoeld, worden ze om de kwaliteit te waarborgen nog een keer gesorteerd en gereinigd. Na de reiniging en sortering vindt er een toetsing plaats.  De bonen worden gecontroleerd op kwaliteit van het brandresultaat en de uiteindelijke smaak van de bonen. Bij de grotere branderijen worden de koffiebonen vervolgens tijdelijk opgeslagen in grote silo’s, alvorens ze de kleinere hoeveelheden gaan melangeren.

Nu de bonen geplukt, gedroogd, gesorteerd, gebrand en gemelangeerd zijn is het eindelijk zover. En kunnen de koffiebonen worden verpakt. In grote automatische verpakkingsstraten valt de koffie in speciale koffiezakken met een speciaal ontworpen ventiel. Door dit ventiel kunnen niet gewenste gassen zoals Co2 uit de koffiezak ontsnappen. Wanneer de zakken gevuld zijn kunnen de koffiezakken uiteindelijk geseald en in dozen verpakt worden.

Uiteraard zijn er ook melanges waarbij de boon eerst wordt gemalen, alvorens het verpakt wordt. Bij deze soorten worden de bonen in grote koffiemolens gemalen en vervolgens verpakt. 

 

Meer weten over de CoffeeClick melanges? Klik dan hier.