Het melangeren

Blog 17 januari 2019 Nick Murauer

De juiste koffie vinden is een ware kunst, het mengen van koffiebonen om een perfecte melange te creëren is en blijft een harmonieus geheel. Elke koffie heeft zijn eigen verhouding tussen zoet en bitter, aroma, rinsheid en specifieke body. Koffie blijft natuurlijk een natuurlijk product, geen oogst is dus hetzelfde. Bijzonder genoeg smaakt de koffie die jij drinkt toch altijd hetzelfde, dit komt door het melangeren van de koffiebonen. De smaken komen pas goed tot hun recht wanneer zij goed worden gemengd.

Nadat de melangeur de monsters groene koffie heeft beoordeelt op hun kenmerken, gaat hij aan het werk om de diverse bonen te mengen zodat er een constante smaak/kwaliteit is.  Wanneer het recept ook maar iets wordt aangepast, kun je bij wijze van weer een nieuw merk lanceren. Hierdoor kan een melangeur eindeloos melanges creëren en begrijp je denk ik ook waarom er zo gigantisch veel merken op de markt zijn.

Naast alle verschillende melanges bestaan ook Single Origin en Single Estate melanges. Een Single Origin is een melange die uit één land of streek komt, hierdoor kan je alle kenmerken van de plek van herkomst goed proeven. Wanneer je op zoek bent naar een koffie van één plantage, kom je al gauw uit bij een Single Estate koffie, een uitmuntende koffie met mooie en unieke smaken. 

Wat drink jij het liefst? Ronde smaken of juist krachtig en specifiek?