Het oogsten van de koffiebonen…

Blog 24 november 2018 Nick Murauer

Ooit afgevraagd hoe de koffieboeren de rijpe koffiebessen plukken? En hoe halen ze dat kwetsbare boontje uit de bes..? Pak een heerlijk kopje koffie en ga even rustig achterover zitten, dan beginnen we met de uitleg.

In de koffiebes zitten zoals we in het vorige blog hebben gelezen, twee kleine koffieboontjes en die bonen zijn verrassend genoeg bijzonder goed beschermd: ten eerste zijn ze omhuld door een zilverlies, hoornschil en slijmlaag. Vervolgens zit daar een laag pulp overheen, ofwel het vruchtvlees en het vruchtvlees wordt weer omsloten door de schil van de bes.

Na verloop van tijd zijn de koffiebessen glanzend rood van kleur en klaar voor de oogst. Bij de Arabica duurt dit ongeveer zes tot acht maanden en bij Robusta negen tot elf maanden. De oogsttijd van de verschillende koffiebonen varieert aanzienlijk door klimaatomstandigheden binnen de “koffiegordel”. De grote meerderheid van de koffielanden oogst één keer per jaar en sommige landen zoals Kenya en Colombia, kunnen twee tot vier keer per jaar oogsten.  

De bessen worden wanneer ze rijp zijn op twee manieren geoogst: het strooksgewijs plukken en het selectief plukken. Bij het selectief plukken worden zoals vanzelfsprekend alleen de rijpe bessen geplukt. Dit gebeurt voornamelijk bij de hoogwaardige koffiesoorten en de Arabica koffieboon. Wegens de grote hoogte waar de Coffea Arabica groeit, is het lastig om de bonen machinaal te oogsten. Hierdoor worden de koffiebonen voornamelijk met de hand geplukt, gelukkig voor ons komt dit de kwaliteit ten goede.

Een in de koffiewereld veel gebruikelijkere methode is het strooksgewijs plukken, dit wordt ook wel rissen genoemd. Bij deze methode worden alle koffiebessen onafhankelijk van hun rijpheid in één keer geplukt, vervolgens worden alle rijpe bessen eruit gesorteerd. De rismethode is sneller en makkelijker dan de selectieve methode, echter hebben de boeren hierbij ook meer oogstverlies. Deze methode wordt in tegenstelling tot de Arabica veel bij de Robusta toegepast.