Koffie voor het sporten of toch liever achteraf?

Nieuws 8 september 2021 Nick Murauer

Koffie drinken voor of na het sporten. Doen of juist niet?

Koffie voor, tijdens of na het sporten brengt voordelen met zich mee. Iedereen heeft er wel eens van gehoord, maar werkt het ook echt? Om deze uitspraken voor eens en altijd te bevestigen (of ontkennen ) hebben wij contact opgenomen met Mitch, fitness expert van Sportschool Athlevel. Wij vroegen hem naar de effecten en voordelen van koffie drinken voor sporters.

Is koffie goed voor fitness?

Uit onderzoek is gebleken dat atleten die koffie drinken voor hun work-out tot wel 15 procent meer calorieën verbranden dan atleten die dit niet doen. Het effect hiervan werkt nog een aantal uur door na het sporten. Van zo’n kopje koffie kan je dus best lang profijt hebben!

Hoeveel koffie moet je voor het sporten drinken voor optimaal effect?

Om de sportprestaties te optimaliseren komt dat neer op een hoeveelheid van 200 tot 300 mg. Omgerekend in kopjes koffie betekent dat dat je één kop normale koffie of twee espresso’s zou moeten drinken. Het beste zou zijn om deze koffie te nuttigen ongeveer 1,5 tot 2 uur voordat je begint aan je workout.

Hoe kan het dat je prestaties worden verbeterd?

Koffie bevat cafeïne. Zoals bekend heeft cafeïne een stimulerend effect. Zo ook tijdens de workout. Het verminderd vermoeidheid en zorgt er dus voor dat sporters zich beter en langer kunnen inspannen. Dit kan oplopen tot een prestatieverbetering van 12%. Deze vermindering van de vermoeidheid is nog meer van belang bij duursporten! Zij hebben het meeste profijt van het drinken van koffie voor het sporten.

Koffie voor het sporten verbetert de stemming

Dat is zeker waar! Cafeïne kan een stimulerende werking hebben op de motivatie. Dit heeft niet zozeer een direct effect op jouw prestaties, maar wel op jouw stemming. Heb jij meer zin in de training? Dan zul je ook eerder bereid zijn jezelf volledig te geven tijdens deze workout. En dat is dan weer goed voor de prestaties!

Dus?

Wil jij jouw sportprestaties verbeteren? Misschien is het drinken van een kopje koffie (of 2 espresso’s) dan de oplossing voor jou! Het is natuurlijk niet gegarandeerd dat deze oplossing voor iedereen werkt. Maar, het is zeker het proberen waard!