De psychologische effecten van koffie

Blog, Nieuws 23 november 2021 Nick Murauer

Geschreven door: Léone Kiveron, student psychologie aan de Universiteit Leiden 

‘s Ochtends bij het ontbijt, tijdens het werken of op een terras; voor veel mensen is koffie drinken een dagelijkse gewoonte. Ook in het bedrijfsleven wordt veel koffie gedronken. Bijvoorbeeld als pauze moment of tijdens vergaderingen. Naast sociale effecten heeft koffie ook lichamelijke- en psychologische effecten. Dit kan van invloed zijn op de werkzaamheden van werknemers. Wat zijn de psychologische effecten van koffie precies en hoe worden deze veroorzaakt?

Wat is cafeïne?

Cafeïne is een stimulerende stof die van nature voorkomt in koffie. Cafeïne heeft verschillende effecten op onze productiviteit en op deze manier kan koffie invloed hebben op de werkprestaties. 

Effecten van adrenaline en dopamine

Cafeïne heeft een effect op de hersenen en stimuleert de afgifte van het stresshormoon adrenaline. Dit zorgt ervoor dat ons lichaam geactiveerd wordt en klaar wordt gemaakt om actie te ondernemen. Cafeïne maakt ons op de korte termijn alerter, het heeft een effect op de concentratie en geeft het een gevoel van verhoogde energie. We worden dus scherper. 

Naast het effect van adrenaline, wordt de afgifte van dopamine gestimuleerd. Als gevolg hiervan krijgen mensen na het drinken van koffie een aangenaam en gelukkig gevoel. Dit zorgt voor een verhoogde motivatie en een gevoel van welzijn. Onze stemming wordt hierdoor dus beïnvloed. Daarnaast kan door koffie de productiviteit stijgen. Alleen de geur van koffie optimaliseert onze aandacht al! 

De effecten

Koffie zorgt dus door middel van cafeïne voor verschillende psychologische effecten. Na het nemen van een korte pauze met een kopje koffie erbij, kunnen de prestaties van werknemers beïnvloed worden doordat we scherper worden en de aandacht verbetert. Een goede kop koffie op het werk is dus niet alleen van belang voor sociale effecten, maar het kan ook de prestaties van de werknemers positief beïnvloeden. 

Drink jij al goede koffie op kantoor?

Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw kantoor? Onze adviseurs geven jou graag persoonlijk advies en plannen graag een vrijblijvend proef afspraak in!